L’espai Magdalenes no serà un hotel malgrat el desallotjament

El passat 8 d’abril va  ser desallotjat, al segon  intent, l’espai social  Magdalenes, però la  seva lluita ha servit,  entre d’altres coses,  perquè ja no s’hi pugui  edificar un hotel

REPORTATGE

“Gràcies al moviment veïnal això no és un hotel” segons assenyala una pintada feta a la
façana del mateix Espai Social Magdalenes. Aquesta victòria de l’espai aprovada pel districte de Ciutat Vella el desembre de 2009,  avala la seua lluita iniciada el maig de 2006, i ha permès retirar la llicència hotelera d’aquest edifici, propietat d’Hotels Catalonia, perquè va ser concedida de forma fraudulenta com si no hi hagués cap veí quan encara quedaven dos llogaters.

La tasca de Magdalenes seguirà, però, en un altre espai a causa del desallotjament del passat 8 d’abril, que fonts de l’Espai titllen de “desproporcionat i injustificat”per la presència de sis furgonetes d’antiavalots. Amb tot, van poder aturar l’enderroc de l’edifici que pretenia la propietat, ja que no tenien permís d’obres i qualifiquen les seves pràctiques de “mafioses”. Des de Magdalenes, a més, critiquen una legislació que “sobreprotegeix la propietat privada” per sobre de la funció social. El primer intent de desallotjament, el 15 de febrer, s’havia pogut aturar reunint més de cent persones davant de Magdalenes sota el lema “Deshotelem Ciutat Vella”.

Petites victòries
“Magdalenes ha estat un exercici del dret a la ciutat entès en un sentit ampli: el dret a la
participació, a la cultura lliure, a la salut, a l’habitatge, al’espai públic i sense això no
hi ha drets a la ciutat”, afirma Albert Sancho, implicat en el centre social. L’activisme realitzat des de Magdalenes sempre ha estat el “d’aportar solucions i demanar als gestors del districte de Ciutat Vella que concretin aquests drets”. Per això, des de l’Espai es va iniciar una campanya d’interpel·lació directa amb el districte en la qual s’han plantejat cinc punts reivindicatius, dels quals s’han assolit la majoria. “Hem aconseguit la retirada de la llicència hotelera, la tutela de l’habitatge dels dos llogaters de renda antiga que encara queden en aquest edifici i que no volen marxar, i així evitar que la propietat, Hotels Catalonia, faci cap malifeta. També es va aconseguir el reallotjament dels que estaven en procés dedesnonament quan es va ocupar la casa: en pisos de protecció oficial i dins del dis tricte”, indica Adau Colau, també part integrant dels col·lectius de Magdalenes, que afegeix que la propietat ha intentat diversos cops enderrocar de forma il·legal l’edifici i amb veïns a l’interior. Un altre dels compromisos adquirits per l’administració, aprovat el desembre passat pel districte de Ciutat Vella, és la continuïtat de l’espai “cosa que entre línies vol dir que ens cedirien un espai municipal, però que encara no s’ha concretat”, afirma Colau.

Accés a l’habitatge S’ha plantejat al districte que l’edifici sigui expropiat, si fos legalment possible segons el valor cadastral, per fer una prova pilot d’un projecte de cooperativa de cessió d’ús d’habitatge. Aquest model, que és un punt intermedi entre la propietat i el lloguer, està contemplat tant en el Pacte Nacional de l’Habitatge com en la Llei del Dret a
l’Habitatge de Catalunya, “tot i que encara no s’ha fet per part de les administracions tot el possible per desenvolupar-lo”, indica Colau. En concret, no s’ha facilitat sòl per poder construir edificis destintats a aquesta forma de facilitar habitatge a preu econòmic i que permet estabilitat a l’usuari. “El cooperativista pot fer ús de l’habitatge en tant que membre de la cooperativa de forma indefinida, però amb un lloguer tou i no pot vendre -per estatuts no pot tornar al mercat lliure-, amb la qual cosa s’evita la part especulativa de la tinença en propietat”, afirma Colau, que afegeix que “en qualsevol cas, si l’usuari vol
marxar, la cooperativa li compra la seva quota”. Una proposta innovadora sorgida del
Magdalenes però que no ha comptat, en aquest cas, amb el vist-i-plau del districte.

Espai de trobada
“Magdalenes ha estat un espai connectat amb altres centres socials i en el qual han treballat diferents col·lectius”, afirma Sancho. Tot va néixer de la col·laboració entre gent del Taller Contra la Violència Immobiliària i Urbanística i V de Vivienda, que estaven treballant temes d’habitatge id’espais públics. “Una de les seves victòries és haver aconseguit posar a l’agenda social el tema de l’assetjament immobiliari”, indica Colau. Molts venien de l’experiència del centre social Miles de Viviendas i treballaven temes urbanístics, d’espai públic, com el turisme defineix la planificació urbana i com l’especulació expulsa la població de rendes més baixes. “L’edifici de Magdalenes era l’exemple de tot això: d’assetjament immobiliari que va aconseguir expulsar gairebé tots els veïns de la finca, menys dos que van voler resistir, per això el vam voler convertir en exemple de lluites i mobilitzacions a partir d’un espai autogestionat”.

En aquest centre social hi han actuat col·lectius com V de Vivienda, Desobeint Fronteres o Salut, Autogestió i Comunitat, a més de diferents grups que promouen la cultura lliure. A més, s’ha col·laborat amb les associacions de veïns del Gòtic, de Casc Antic i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca”, a partir de xarrades, teatre, música, etc. També s’ha vertebrat del teixit associatiu del districte arran de la Xarxa Veïnal de Ciutat Vella, que va permetre treballar conjuntament diferents temes i aglutinar forces de cara a futures reivindicacions. Una tasca reivindicativa que continuarà, amb petites victòries, malgrat els desallotjaments i que restarà pendent del compliment dels compromisos adquirits per l’administració.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s