L’acampada de Barcelona es consolida i creix fora de la Plaça Catalunya

La tasca de les assemblees continua malgrat la baixada d’atenció en els mitjans

Article publicat a Diagonal Periodico el 25 de maig de 2011 i a Enfocant el 26 de maig de 2011.

L’acampada de Barcelona iniciada pel moviment del 15-M es consolida com espai de debat amb una assemblea diària i l’elaboració de documents de treball i propostes concretes, a més de nombroses activitats.

Imatge de l’assemblea de Barcelona del 24 de maig.

El visitant curiós en l’acampada de Plaça Catalunya pot veure com ha millorat en infraestructures: tendes de campanya, cobertes, taules, fotocopiadores, portàtils, creació d’un hort, fins i tot es vol aprofitar l’energia solar i existeix una pantalla gegant on es projecta les intervencions a l’assemblea perquè siguin visibles per al públic.

A més, la cuina treballa a máxima potència per a alimentar a aquesta miniciutat revolucionària enmig de la capital catalana, que conta també amb una biblioteca i espai de lectura i connexió a internet per als 700 acampats i els 2000 assistents diaris a les assemblees.

La il·lusió generada es transmet als barris de Barcelona, que estan organitzant les seves pròpies assemblees que es reuneixen setmanalment en la plaça, així com també de diferents moviments com les assemblees de desocupats, d’afectats per la hipoteca, etc.

Però la plaça també és escenari de comissions diàries de tot tipus: difusió, extensió, comunicació, internacional, dona, continguts, medi ambient, salut, immigració, educació, laboral, i de gais, lesbianes, bisexuals, i transexuals. A tota aquesta activitat cal sumar les assemblees ja organitzades en localitats catalanes.

Si bé és veritat que el nombre d’assistents a Plaça Catalunya no està en els seus màxims, que es van produir el cap de setmana, on es van batre rècords amb entre 10.000 i 15.000 assistents a les cassolades i assemblees de més 5.000 persones, el moviment 15-M tendeix a consolidar-se i estendre’s.

Durant el cap de setmana, l’amenaça de desallotjament i les eleccions eren dos elements motivadors per a captar nous assistents, a més de la “tensió” mediàtica, encara que aquest moviment ja s’ha decidit a seguir endavant, almenys, fins a les generals.

Era previsible que la “ressaca” de les eleccions i els dies laborals descendís la participació, que es preveu s’incrementi en els pròxims dies. Amb tot, la il·lusió i les ganes de participar i aportar a la protesta són visibles entre els ciutadans que es reuneixen en la plaça: aporten menjar, material, idees, o organitzen activitats, etc.

A més, a l’assemblea d’ahir es va rebre un testimoniatge emotiu, una ciutadana egípcia que va viure la revolució contra Mubarak i que es troba a Barcelona i va pujar a la tribuna per a donar ànims als assistents per a seguir amb la lluita. “Sóc d’Egipte i m’heu inspirat per a venir aquí i parlar avui. Us heu de quedar aquí i fer el que és proposeu, a Egipte la gent encara va a les places cada divendres i aquest divendres es demanarà una retirada definitiva dels símbols de la dictadura de Mubarak”, va afirmar la convidada.

Anàlisi postelectoral

 Diferents anàlisis i veus coincideixen en el mateix: les eleccions locals i autonòmiques han tornat a donar el poder als dos partits majoritaris (PP i PSOE)- encara que han perdut vots-, però en aquests comicis s’ha donat ales al vot nul i en blanc, amb un milió de paperetes, i als minoritaris que han millorat resultats.

Malgrat això, alguns dels participants a l’assemblea han assenyalat que el moviment d’indignats no hauria de desenvolupar un programa extens, sinó un ideari amb pocs punts i que sigui capaç d’aglutinar al màxim nombre de gent.

“Vam néixer com indignats i ens va unir el nostre rebuig a la classe política, per això hem de proposar idees que uneixin a la població i que mobilitzin al màxim de gent possible: com la reforma de la llei electoral, la lluita contra la corrupció, la defensa de la sanitat i de l’educació pública i contra les retallades, contra els privilegis de banquers i polítics o contra l’expropiació de les cases per hipoteques”, va assenyalar un dels assistents a l’assemblea que va sumar més aplaudiments dels assistents.

En la seva argumentació subjau la idea de sumar majories per a tenir més força i de treballar en el que uneix ja que moltes d’aquestes idees conten amb amplis consensos entre la població espanyola. De fet, una comissió ja està treballant en un manifest de mínims que falta consensuar amb les altres assemblees.

Més mobilitzacions

Les propostes per a estendre les mobilitzacions van des d’una vaga general generada des de la base per assemblees de treballadors, a una cadena humana el dia 15 de juny -quan s’aproven en el Parlament català les retallades en sanitat i educació- o la manifestació prevista per al 19 de juny.

També es dóna suport a les manifestacions del 26 de maig en contra de les retallades en educació, i del 27 de maig contra les retallades en sanitat. L’assemblea també ha debatut la realització d’accions de protesta contra bancs i multinacionals, que es consideren els màxims responsables de la crisi, i que s’iniciaran a la fi d’aquest mes

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s