#Acampadabcn arriba al Parlament català el proper 14 de juny

Protesta contra el desallotjament de la Plaça Catalunya del 27 de maig. Periodisme Social.

Article publicat al Diagonal Periodico el 6 de juny de 2011.

Anteriorment ja s’havia convocat la formació d’una cadena humana en el mateix Parlament para el 15 de juny, dia en el qual el Govern català aprova les retallades en sanitat i educació que conté la llei de pressupostos. L’objectiu és impedir, o almenys dificultar, l’aprovació d’aquestes retallades socials. Abans, l’11 de juny, dia de constitució dels ajuntaments i elecció dels alcaldes, també es preveu realitzar protestes davant els ajuntaments.

Entre altres propostes de mobilització s’està treballant en la convocatòria d’una vaga general amb la idea d’estendre el moviment no solament en els barris, sinó també en les empreses i entre els treballadors. El dia 19 de juny Barcelona secunda el dia de mobilització internacional. De fet, la solidaritat i el suport de protestes a Portugal, Grècia o França o el rebuig del desallotjament del passat 27-M de la plaça han estat també tractats en l’assemblea.

Finalment, l’Assemblea de l’Acampada de Barcelona ha decidit romandre a Plaça Catalunya per a “continuar treballant en un espai públic de debat que permeti recollir col·lectivament les demandes i propostes” i garantir l’extensió de la mobilització, però sense necessitat d’acampar.

El debat de mínims a Barcelona

Els mínims, encara en debat, però parcialment aprovats per l’assemblea, inclouen la discussió sobre si aquestes han d’incloure el màxim de reivindicacions possibles o recollir uns mínims que sumin el màxim de suports socials. Amb tot, ja s’han consensuat uns punts mínims aprovats per l’assemblea de Barcelona que parlen d’acabar amb els privilegis de polítics i banquers, així com de la prohibició de qualsevol tipus de rescat a les entitats financeres i la devolució dels que ja s’han fet per a crear una banca pública que estigui sota control social. També es demana la regulació dels moviments de les transaccions financeres internacionals. Alhora, es vol acabar amb els privilegis de les grans fortunes, l’increment del tipus impositiu de les SICAV, la recuperació dels impostos de successions i de patrimoni. Altre element a tenir en compte dels mínims barcelonins és el control efectiu del frau fiscal i de les fugides de capitals als paradisos fiscals.

Un dels punts essencials de l’acampada és no només el rebuig a les retallades de la Generalitat, sinó també la demanda perquè es reforci l’Estat del benestar i es prioritzi en educació, l’atenció a la dependència i la sanitat, de tal manera que es garanteixi la igualtat d’oportunitats en accés a aquests serveis bàsics, així com que es garanteixi la seva qualitat. Es proposa que es defensi el dret a l’habitatge a partir de l’expropiació dels pisos i cases en desús perquè siguin sotmesos al lloguer social, l’assumpció de la dació del pis com element suficient per a cancel·lar una hipoteca, així com la prohibició de l’especulació immobiliària. També es reclama una economia al servei de les persones que retiri la reforma laboral, que garanteixi treball digne i de qualitat amb un major salari mínim i l’establiment d’un salari màxim, així com la reducció de la jornada laboral.

En l’apartat de llibertats i democràcia participativa es demana la garantia del dret a la informació, la derogació de la Llei Sinde, la celebració de referèndums vinculants en temes importants per a l’organització social, política i econòmica i la implementació dels pressupostos participatius, així com la reforma de la Llei electoral, entre altres mesures. Respecte al medi ambient es demana deixar de basar l’economia en el creixement indefinit així com potenciar la sobirania alimentària, l’agricultura agroecológica i el consum responsable i el comerç just, a més d’anar més enllà del protocol de Kyoto en la lluita contra el canvi climàtic. El dret a l’autodeterminació dels pobles, referit en aquest cas al català, ha estat inclòs en la demanda de mínims segons els últims debats.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s