El moviment dels indignats inunda els carrers de Barcelona

Article publicat al Diagonal Periodico el 19 de juny de 2011.

Galeria de fotografies de la manifestació del 19-J a Barcelona

La manifestació convocada pel moviment nascut el passat 15 de maig en demanda d’una “Democràcia real ja” ha estat un èxit rotund a Barcelona. Més de 250.000 persones segons els organitzadors, 75.000 segons la policia local i 20.000 segons el departament d’Interior del Govern català.

Malgrat el diferent dels números, aquesta convocatòria és, sens dubte, una de les majors de Barcelona en els últims anys després de les que es van realitzar per a condemnar el 11-M o contra la guerra de L’Iraq. Es poden discutir els números, però el que sembla clar és que el moviment dels indignats ni va ser un miratge, ni està decaient, sinó tot el contrari, creix com una marea que inunda els carrers de les ciutats espanyoles amb la seva capacitat de mobilització.

Una de les capçaleres de la manifestació del 19 J a Barcelona

Si algú s’esperava que es reduís el seu suport després dels esdeveniments violents del 15 de juny en la protesta dels indignats davant del Parlament (en el qual la majoria dels mitjans van vincular la violència amb el moviment), es va equivocar. La gent va acudir massivament i ballava al ritme de la música que proporcionaven diferents grups que tocaven tambors. Es veien persones de totes les edats, jubilats reclamant millors pensions, famílies amb els nens, estudiants, gent de mitjana edat, i molts pares amb els seus fills joves o adolescents.

Una manifestació que s’ha desenvolupat durant gairebé 5 hores (cal tenir en compte que encara que la convocatòria era en Plaza Catalunya a les 17 h, molts barris anaven caminant cap al centre des de les 15 h o les 16 h), i que fins a gairebé les 20.30 la Via Laietana ha estat repleta de gent. De tots els barris de Barcelona han assistit comitives nodrides, però també de tots els pobles catalans amb presència de pancartes de comarques gironines, lleidatanes i tarragonines.

Si algú s’esperava violents, no van aparèixer. “On estan els gossos i les flautes?” corejaven els manifestants davant la presència de furgons dels Mossos d’Esquadra en referència a l’absència d’altercats violents. La dimissió del conseller d’Interior català, Felip Puig, va concentrar també les ires dels manifestants. La resistència pacífica, la desobediència civil o el pacifisme han estat el motiu de molts dels cartells de la manifestació, per a criticar la generalització dels fets violents del Parlament a tot el moviment.

Consignes del tipus “televisió, manipulació” o “Els polítics ens pixen damunt i els mitjans diuen que plou” feien referència a aquesta situació que els assistents consideraven com a manipulació informativa. Amb tot, cal recordar que el dissabte s’havia presentat un manifest d’intel·lectuals i representants dels moviments socials que van donar el seu suport, criticant tot tipus de violència, als indignats a Catalunya.

Vaga general

Una indignació -que ha omplert la Plaça Catalunya, la Via Laietana i Pla de Palau- que té molts motius, segons es pot veure en els cartells dels assistents: les retallades socials en sanitat i educació del Govern català recentment aprovats, però també el Pacte de l’Euro que aplica severes retallades socials en nom d’austeritat pressupostària, al mateix temps que les reclamacions laborals de diferents expedients de regulació d’ocupació com en el cas de Telefònica.

També hi ha hagut una crítica explícita als sindicats majoritaris (UGT i CCOO). Mentre havia crits favorables a una vaga general, escridassades davant de les seus d’aquests sindicats a Via Laietana, i l’assemblea de treballadors indignats repartia fullets, des del camió de l’organització, que comptava amb megafonia, ressaltava “us necessitem -en referència als sindicats- per a convocar una vaga general” en un intent de reconciliar-se amb les grans centrals, no sense retreure’ls el que consideren una actitud dòcil i demanar-los un canvi.

La reforma de la negociació col·lectiva, la petició d’un referèndum sobre les retallades en polítiques socials del Govern català, convivien amb banderes independentistes i republicanes. Als crits de més “sanitat, menys policia” o “més educació, menys policia”, seguia la nova versió d’un clàssic en les cançons infantils “un banquer es balancejava sobre la bombolla immobiliària, com veia que no explotava van anar a buscar a altre banquer”, o la consigna “que no, que no, que no ens representen”. Amb tot, el lema central era “El carrer és nostra, no pagarem la seva crisi”, encara que havia altres sublemes afegits com “Puig dimissió”, “No a les retallades” o “Cap a la vaga general”.

Els indignats segueixen

El moviment dels indignats, malgrat l’èxit, no conclou aquí sinó que vol seguir treballant fins a aconseguir els seus objectius polítics per a una democràcia real. Durant la lectura del manifest es criticava tant les retallades en polítiques socials, com la falta de democràcia o el Pacte de l’Euro, i es van llegir els acords reivindicatius mínims aprovats per l’assemblea de la #acampadabcn.

A més, es va recordar que el pròxim 26 de juny hi ha convocada una trobada d’assemblees de barri a Plaça Catalunya, que vol continuar amb el debat de l’estratègia a seguir amb les mobilitzacions i per a aconseguir els seus objectius polítics. En Barcelona, en l’actualitat, existeixen més de 23 assemblees de barri amb entre 100 i 300 participants cadascuna, a més 100 localitats catalanes conten també amb la seva pròpia organització d’indignats.

El 2 de juliol tindrà lloc a Plaça Catalunya una assemblea de treballadors indignats que seguirà debatent sobre l’organització d’una vaga general que té voluntat de celebrar-se aquest any. Són aquestes les noves convocatòries per a donar vida a un moviment que ha estat avui omnipresent en els mitjans i en les xarxes socials.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s