Els debats de l’#acampadabcn

El moviment dels indignats a Barcelona va aprovar el passat 12 de juny el document “Primeres Mesures per a una Vida Digna”, després de tres setmanes de debat a les assemblees de l’#acampadabcn. 

Acabar amb els privilegis

Aquest document parla d’acabar amb els privilegis de polítics i banquers, així com de la prohibició de qualsevol tipus de rescat a les entitats financeres, de la devolució dels que ja s’han fet per crear una banca pública que estigui sota control social i de la derogació del procés de conversió de les caixes en bancs. També es demana la regulació dels moviments de les transaccions financeres internacionals amb un impost especial. Alhora, es vol acabar amb els privilegis de les grans fortunes amb reforma fiscal progressiva, l’increment del tipus impositiu de les SICAV, la recuperació dels impostos de successions i de patrimoni i un impost de societats progressiu. Un altre element a tenir en compte del document dels indignats barcelonins és la petició de control efectiu del frau fiscal i de les fugides de capitals als paradisos fiscals. Destaca, també, la proposta d’auditar el Deute Públic i privat de l’Estat espanyol, per concloure que“aquella que sigui il·legítima serà impagada”.

Reforçar l’Estat del benestar
Un dels punts essencials d’aquestes demandes és nonomés el rebuig a les retallades socials en sanitat i educació de laGeneralitat, i a la llei Òmnibus,sinó també la demanda perquèes reforci l’Estat del benestar ies prioritzi en educació, atenció a la dependència i sanitat, detal manera que es garanteixi la igualtat d’oportunitats en accés i la qualitat a aquests serveis bàsics. En el cas de la Universitat es reclama més beques i la modificació de criteris en la composició dels Consells Socials de les universitats, per garantir la funció pública. A això se suma la petició d’un control comunitari dels pressupostos destinats a I+D. Pel que fa a la cultura, es creu que ha de ser valorada com alguna cosa més que una mercaderia i que ha de ser d’accés lliure i plural, la qual cosa suposa la derogació de la Llei Sinde.

Treball digne i de qualitat
També es reclama una economia al servei de les persones que retiri la reforma de les pensions i la laboral, de tal manera que es garanteixi un treball digne i de qualitat. En concret, es proposa la creació d’un contracte indefinit únic, amb un salari mínim de 1.200 euros i el reconeixement del treball domèstic, de cura i atenció, i la igualació retributiva entre homes i dones. Alhora, els indignats volen l’abolició de les empreses de treball temporal, la reducció de la jornada laboral a 30 hores setmanals i la jubilació als 60 anys. Per als acampats s’ha d’impulsar l’economia social i les cooperatives, i s’ha de regularitzar els immigrants.

Defensa del dret a l’habitatge
Es proposa que es defensi el dret a l’habitatge a partir de l’expropiació dels pisos i cases en desús perquè siguin sotmesos al lloguer social, l’assumpció de la dació del pis com element suficient per a cancel·lar una hipoteca, així com la prohibició de l’especulació immobiliària.  Els indignats volen derogar la llei de desnonament exprés, que els lloguers o les hipoteques no suposin més del 10% dels ingressos familiars, que es gravin les segones residències i es despenalitzi l’ús d’espais abandonats amb finalitats socials, així com que la reforma de la llei d’arrendament urbà reguli el cost màxim del lloguer.

Democràcia participativa
En l’apartat de llibertats i democràcia participativa es demana la transparència en la informació pública, la celebració de referèndums vinculants en temes importants per a
l’organització social, política i econòmica i la implementació dels pressupostos participatius, així com la reforma de la Llei electoral, entre altres mesures. Es planteja la gestió comunitària d’importants àmbits socials com ara l’economia, l’energia, la cultura, les infraestructures, els mitjans de comunicació, etc. Reclamen, a més, el reconeixement del dret d’autodeterminació del poble català, a més d’un referèndum per elegir entre monarquia o república. Es destacable també la demanda d’imprescriptibilitat dels delictes de corrupció i de reducció al mínim dels càrrecs de lliure designació. Pel que fa
a les relacions amb l’església, es demana l’abolició del Concordat amb el Vaticà. A més, es demanen garanties a l’hora de defendre l’autonomia judicial, la reforma de la Llei de Memòria Històrica o el retorn immediat de les tropes espanyoles en territori estranger, així com el cessament de cooperació amb l’OTAN.

No al creixement indefinit
Respecte al medi ambient, es demana deixar de basar l’economia en el creixement indefinit així com potenciar la sobirania alimentària, l’agricultura agroecològica i el consum responsable i el comerç just. Reclamen que es minimitzi el transport privat, que s’aposti per la gestió pública de l’aigua i que es creïn bancs de terres sota gestió comunitària per a la pagesia. Alhora demanden un pla de xoc per reduir la dependència dels combustibles fòssils i el tancament de les centrals nuclears. A més proposen repensar grans infraestructures com el quart cinturó, la línia de molt alta tensió i l’AVE i generar un debat sobre el model energètic, de mobilitat i de residus. En aquest sentit, es planteja una moratòria en l’execució de plans urbanístics i promoure la participació de la ciutadania.

Participació de la població
La major participació social en les decisions que afecten la població és la clau de moltes de les demandes dels indignats, un moviment que afirma que “ens uneix el malestar per unes vides precàries per les desigualtats, però sobretot ens uneix una vocació de canvi”. Una protesta que s’inspira en “El Caire o Islàndia” i que ara vol “prendre la paraula”.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s