La sisena festa de l’Orgull LGTB consolida la visibilitat del col·lectiu a la Safor

Gandia  • La feina de visbilització de les persones LGTB és més difícil a comarques que a les grans ciutats

REPORTATGE.

El Col·lectiu de Lesbianes i Gais de la Safor (CLGS) organitza, el proper 23 de juliol, la sisena festa per l’Orgull de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals (LGTB), el Gandia Beach Pride (GBP), que consolida la visibilitat del col·lectiu LGTB en aquesta comarca valenciana. Ser lesbiana, gai o transsexual, tot i l’aparent normalitat, encara és difícil a comarques i més als pobles petits. La Safor és eminentment rural; només tres dels seus 31 pobles superen les 10.000 habitants–la capital, Gandia, arriba a 80.000– i el control social que es pot exercir és notablement més alt que a les grans ciutats. De fet, al llarg de la història, molts membres del col·lectiu LGTB han hagut de marxar dels entorns rurals a la ciutat per la dificultat que suposava viure la seva condició als pobles.

Sis anys de CLGS

L’entitat va néixer el setembre de 2005 a partir d’un grup de persones LGTB que venien de l’associacionisme juvenil. L’opció de crear una associació diferent a l’existent a València ciutat, el Col·lectiu Lambda, és a causa que, com indica el membre de la junta de CLGS Juan Carlos Escudero: “Pensàvem que la realitat de la comarca de la Safor no era la mateixa que a la capital”. Per Escudero, “quant major és la ciutat, més fàcil és eixir de l’armari, perquè fer-ho al poble és ser tot un heroi”, indica. Als pobles petits, s’és visible per tothom “a una gran ciutat ningú sap qui ets, però al teu poble, quan vas a buscar el pa, a l’estanc, quan ixes al carrer, quan ve a buscar-te algun amic a casa, sempre hi ha algú que et mira, comenta o critica”, assenyala el membre del CLGS. Tot depèn del suport social que es té al poble, a la família o al grup d’amistats. Els referents positius són necessaris perquè les persones LGTB s’atrevisquen a viure la seua vida amb llibertat.

Amb tot, el naixement del CLGS també era conseqü.ncia d’unes generacions més joves i més alliberades –la mitjana d’edat dels creadors era de menys de 25 anys– que reclamaven el seu espai en l’àmbit associatiu. “Fer-se visible era una de les millors formes de fer arribar el nostre missatge i les nostres reivindicacions a la societat”, afirma Escudero, que afegeix que “els joves LGTB són cada vegada més visibles gràcies, en gran part, als avanços legals assolits”, que aporten una visibilitat social positiva.

De fet, no ha estat fins l’any passat que han començat a abordar la realitat dels més grans de 30 anys, ja que la immensa majoria dels seus socis en té menys. Això s’ha fet a partir d’una nova entitat, anomenada Diversitat LGTB, que intenta aproximar-se a unes generacions que han viscut un context molt menys favorable i, per tant, és més probable que tinguin por o s’amaguen.

L’homosexualitat a l’educació

La tasca del moviment LGTB, malgrat els avanços, encara té una raó de ser: la lluita contra l’homofòbia i la transfòbia que encara és present a la societat i la prevenció d’aquestes actituds. “Hem de denunciar davant l’opinió pública i les institucions tot abús, acte de discriminació o marginació per motiu d’orientació o identitat sexual o VIH-SIDA”, afirma Escudero. En aquest sentit, un dels àmbits clau és l’abordatge de l’homosexualitat i la transsexualitat en l’ensenyament obligatori. Per això, CLGS ha elaborat l’estudi Homofòbia i transfòbia a l’àmbit educatiu a Gandia; ha impulsat el programa Educant per a la ciutadania, educant contra la discriminació i ha fet més de 80 tallers per tractar el tema entre els sectors adolescents i també la prevenció de les malalties de transmissió sexual.

Tot i que les iniciatives dutes a terme han estat un èxit, cal assenyalar que han tingut dificultats en centres privats i religiosos que, sense negar-se a fer-les, han obstaculitzat el seu desenvolupament o no han respost. A més, als tallers que s’han fet, s’han trobat un cert rebuig cap a l’homosexualitat o la transsexualitat, com si l’abordatge d’aquesta opció sexual fos entès per una minoria d’alumnes més com a proselitisme que com una tasca de visibilització, també, a l’ensenyament. Alhora, s’han fet diferents xarrades i s’ha mantingut contacte amb la comunitat educativa (professors, pares i mares i alumnes) i l’administració per poder tractar aquest àmbit.

Prop de 1.000 persones cada any

La GBP permet visibilitzar elcol·lectiu LGBT a la Safor, com un esdeveniment lúdic anual, vinculat al 28 de juny, que es fa al carrer i que congrega prop de 1.000 persones cada any i permet “trencar amb la por i la invisibilitat”, afirma Escudero. Durant el mes de juny, a més, s’ha organitzat l’entrega de Premis Platja de l’Ahuir i s’ha participat a la manifestació del 28 de juny de València. D’altra banda, el CLGS ha aconseguit la implicació dels ajuntaments de la capital comarcal i de diferents pobles de menys de 10.000 habitants –com ara Potries, Simat de Valldigna, Xeraco i Bellreguard–, bé a partird’actes puntuals o de convenis de col·laboració i amb l’acte simbòlic de penjar la bandera LGTB al balcó dels respectius consistoris el 28 de juny. També ha posat sobre la taula el suport al col·lectiu LGTB en les campanyes electorals municipals de 2007 i 2011.

“Un dels objectius actuals del CLGS és consolidar la presència que tenim a Gandia, als municipis més menuts, on creiem que encara queda molta tasca per desenvolupar. Això permetrà empoderar les persones LGTB per dir-los que no estan sols, que hi gent amb les seues mateixes inquietuds i que hi ha entitats que els donen suport”, conclou Escudero.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s