Tancament del Teatre Serrano: El PP segueix destrossant l’identitat de Gandia

La nova passa que ha donat el partit conservador és el tancament, per ara temporal, del Teatre Serrano

Arturo Torró, alcalde de Gandia, amb el cantant Julio Iglesias

ARTICLE D’OPINIÓ.

La identitat cultural de la Gandia que ha viscut en democràcia està basada en referents històrics, lingüístics, artístics i culturals locals, progressistes i innovadors i on el valencià era la llengua habitual, plenament normalitzada en una comarca majoritàriament valencianoparlant com és la Safor. Tot això, sembla que vol carregar-s’ho el PP, que no porta ni sis mesos al govern de la ciutat, i ja s’està notant. Massa i tot. Sent ratificar-me amb el que deia en l’article: Gandia cañí! El PP plena de “caspa” la ciutat valenciana, però no puc més que denunciar públicament que el PP està realitzant una política cultural per despersonalitzar la ciutat i imposar una actitud autoritària amb els qui no pensen com ells, amb referents forans. 

Una identitat construïda a partir d’institucions o referents com ara: el Tio de la porra que anuncia la Fira i Festes de Gandia (tan conegut i esperat pels xiquets gandians), la Fira i Festes en motiu de Sant Francesc de Borja, el Palau Ducal, La Col·legiata, les Falles, Sant Joan, el referent històric dels Borja, ducs de Gandia, o d’Ausiàs Marc i Joanot Martorell (claus en la literatura escrita en català), la Universitat d’Estiu de Gandia, la Universitat Popular de Gandia, el Centre d’Estudis i Investigacions Comarcals Alfons el Vell, el Teatre Serrano, la companyia Pluja Teatre, el Cine Pot (gràcies al qual molts gandiencs i saforencs han tingut accés amb proximitat al cinema alternatiu), etc són part de la identitat de Gandia, capital de la comarca de la Safor. Una identitat construïda en democràcia, amb governs amb partits d’esquerres i valencianistes (PSOE, Compromís o Esquerra Unida) que han dominat el panorama polític gandienc els darrers 32 anys i feta a partir de referents locals, populars i valencianistes. Cosa que el PP local sembla decidit a carregar-se a partir de definir la ciutat com una simple “playa de Madrid”, un apel·latiu molt impopular.

A tot el que citava en l’article  Gandia cañí! El PP plena de “caspa” la ciutat valenciana tenia un caire més simbòlic que tangible: impulsar la festa dels bous (quan casualment l’alcalde s’hi dedica), dur a la Pantoja a la Fira i Festes de Gandia o a Julio Iglesias durant l’estiu passat no deixa de ser “caspós”, però per sí només no acaba amb la identitat de la ciutat assentada durant 3 dècades. Ara bé, anunciar que es vol fer un parc temàtic per atreure turisme ja afecta més clarament al model de ciutat i l’apropa a un model, ja fracassat, amb Terra Mítica. Però molt més greu és no renovar o tancar per motius polítics les empreses gestores de concessions públiques com ara Gandia Televisió, la televisió pública local, o el Teatre Serrano (decisió presa el 29 de desembre de 2012), que aporta programació teatral a la comarca a més de cinema alternatiu de mà del Cine Pot.

Televisió i teatre

De fet, el tancament “temporal” de la televisió pública amb l’excusa que no tenia la llicència en regla i que encara no s’ha reobert fa preveure que l’anunci de tancament “temporal” del Teatre Serrano no serà tampoc temporal: és, sense més, la forma de procedir del PP a Gandia fins ara. Primer s’anuncia un tancament temporal que va allargant-se amb el temps, com ha passat amb Gandia Televisió, però també amb el Centre Poliesportiu de Roís de Corella o la Universitat Popular Infantil.

En el cas de la televisió pública local ja hi ha una plataforma en contra del tancament, tot i que també hi havia plataformes progressistes demanant-ne una major pluralitat. El problema del PP és de concepte: està en contra d’una televisió pública, només creu en les entitats privades. Però una televisió pública permet garantir que hi haja una programació, en primer lloc plenament en valencià, però també que no estiga regida pel mercat, i per tant que faça possible uns continguts de qualitat i plural més enllà dels, legítims, continguts comercials de les televisions privades. Tancar una televisió pública, en comptes de fer un esforç de consens per fer-la més plural, és un atac a la democràcia i a la llibertat. A part, s’ha d’afegir els treballs que es perden en una època de crisi com la que vivim. El PP no creu en l’empresa pública ni en el bé públic, només creu en l’individualisme, l’avarícia i l’especulació, l’esperit que ens va dur, precisament, a la crisi.

El cas del tancament, per ara temporal, del Teatre Serrano, també té un esbiaix ideològic: està fet contra Pluja Teatre. Aquesta és la companyia de teatre emblemàtica de la comarca que ha treballat el teatre independent i en valencià des de fa prop de quatre dècades i l’ha treballat per als infants. Alhora, també ha gestionat el Serrano des de fa sis anys, a més de comptar una sala pròpia com és el Teatre del Raval. El PP vol, tancant el Teatre Serrano i assenyalant que ha de ser una altra companyia qui el gestione, represaliar una manera d’entendre la cultura: independent i en valencià.

Normalització del valencià

La normalització lingüística del valencià, del qual en podia fer gala l’Ajuntament de Gandia producte de governs d’esquerra i valencianistes, s’està esfumant en pocs mesos. La cartelleria del consistori està actualment preferentment en castellà, la qual cosa es pot observar només fent una passejada per la ciutat. Una llàstima i una marxa enrere que portarà la presència del valencià a les institucions locals a situacions pròpies de la primera part de la transició. I resulta lamentable, no té un altre possible qualificatiu. Encara queda per saber que es farà amb el Centre d’Estudis i Investigacions Comarcals, la participació a l’Institut Ramón Llull (que vincula l’Ajuntament amb altres institucions de l’àmbit lingüístic català), la Universitat d’Estiu de Gandia, etc. Tots els referents culturals de la ciutat estan sent atacats per un PP antivalencianista i que només pensa en “la pela”. Només cal recordar que els dos anteriors presidents populars de València, Francisco Camps, i de les Balears, Jaume Matas, que estan sent jutjats per corrupció, van ser els impulsors d’un model econòmic per “forrar-se” que ens ha dut a la crisi.

En un àmbit més social, el PP ja ha anunciat la privatització de les escoletes, i ha canviat els treballadors de Parcs i Jardins o del servei de La Bici (similar al Bicing barceloní o al Valenbici de la capital valenciana), mostrant el despreci per la situacion laboral d’aquestos ciutadans.

Autoritarisme versus democràcia

El PP es carrega amb un actitud autoritària la identitat cultural d’una ciutat valenciana tan important com Gandia. Guanyar unes eleccions no donen dret a fer això. En primer lloc perquè estic segur que molts dels votants populars estan d’acord. Però, en segon lloc, perquè guanyar unes eleccions no és un xec en blanc per a destruir el que porta 32 anys construint-se: una identitat cultural basada en referents locals, populars i de perfil valencianista. La democràcia no és això, i que es puga, finalment, fer en mostra les carències del sistema en què vivim.

Anuncis

One Comment Add yours

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s