El preu de defensar allò que es considera just

Ni muts ni a la gàbia és la campanya de suport als encausats per presumptes delictes d’atemptat i desobediència a l’autoritat, i desordres públics en el marc de les mobilitzacions contra el Pla Caufec, un polèmic projecte urbanístic situat a Esplugues del Llobregat

REPORTATGE. Publicat a la revista Carrer a Setembre de 2012

Vivim en un país on els activistes socials poden anar a la presó per defensar allò que consideren que és just? Almenys, no ho tenen fàcil i poden patir, si més no, de repressió amb ànim dissuasiu. Com a mínim aquest és el punt de vista dels nou veïns d’Esplugues del Llobregat, amb peticions de condemna que sumen els 27 anys, acusats de diferents delictes comesos pressumptament en el marc de dues protestes en 2007 i 2009 per aturar el Pla Caufec en aquest municipi del Baix Llobregat. Aquest projecte urbanístic, aprovat inicialment el 1991, pretenia convertir els barris de Finestrelles i Can Vidalet en zones residencials amb pisos de luxe, i que incloïa un centre comercial, un parc empresarial i dues torres de 105 metres d’alçada. Un exemple més, ara aturat, de l’especulació urbanística que ha castigat aquest país durant els darrers anys. Una operació que va ser denunciada per les associacions de veïns afectades i els moviments socials del municipi i d’arreu de Catalunya. La crisi del sector immobiliari ha paralitzat el projecte de forma indefinida davant la fallida de l’empresa promotora.

En el primer judici s’acusa a sis persones de delictes de desordres públics, atemptat a l’autoritat i falta de desobediència a l’autoritat que haurien ocorregut l’octubre de 2007 en una manifestació, amb més de 1000 assistents, contra les primeres execucions d’obres del Pla Caufec. El segon judici aborda fets que es van produir en març de 2009 quan 200 persones es manifestaven davant de l’Ajuntament d’Esplugues mentre es debatia una moció política de recolzament a un veí condemnat a pagar una multa de 60 euros que es va convertir en 10 dies de presó per protestar contra el pla. Hi ha set persones (cinc estan també processades pels fets de 2007) acusades per delictes atemptat a l’autoritat, desordres públics i falta per lesions. Els activistes encausats assenyalen que només es pot demostrar que van participar en els actes però no que es van cometre els delictes imputats. A més, ressalten que no es van fer detencions, ni identificacions durant les protestes en cap dels dos casos, sinó posteriorment. És més, afirmen que la policia el que ha fet és buscar caps de turc entre la gent més visible dels moviments socials a Esplugues del Llobregat amb l’objectiu de silenciar la protesta, per la qual cosa demanen l’arxivament dels casos.

Amb tot, el procediment judicial segueix i el passat mes de febrer es feien públiques les penes que demanava la fiscalia pels delictes que s’atribueixen als nou activistes i que sumen un total de 27 i 6 mesos de presó (substituïbles per 11.300 €) i indemnitzacions per valor de 5.670 €. Cap dels dos judicis té data encara, però si són condemnats sis d’ells podrien arribar a entrar en presó ja que se’ls demanen individualment més de 5 anys. Ni muts ni a la gàbia… a la presó per defensar Collserola? és el nom de la campanya iniciada per la plataforma de suport als encausats engegada per fer denúncia pública de la repressió, que consideren d’arrel política, que s’aplica als que han protestat contra el Pla Caufec. La seua difusió es va iniciar a l’abril d’aquest any a partir de la web Nimutsnialagabia.org, tot i que també hi ha altres accions com ara l’exposició Què és el Pla Caufec? Ni muts ni a la gàbia, tallers sobre desobediència civil i explicatius de l’experiència de la lluita contra el Pla Caufec i diverses concentracions i manifestacions. Si bé els grups municipals d’ICV i ERC han presentat una moció de suport als encausats, com a part de la campanya abans esmentada aquesta va ser desestimada en febrer d’aquest any. Amb tot en juny de 2012 es va realitzar una declaració institucional que va comptar amb el suport de tots els partits, i en la qual s’afirmava que “El Consistori considera oportú manifestar que, donada la importància de les condemnes que potencialment poden ser imposades, desproporcionades pel que fa als fets presumptament comesos, es fa imprescindible una aplicació de les normesvigents moderada i temperada pels principis de proporcionalitat i equitat.”

El Pla Caufec

El Pla Caufec és un pla urbanístic aprovat en 1991 per als barris de Finestrelles i Can Vidalet a Esplugues del Llobregat i, com ja s’ha assenyalat, els convertia en una zona residencial de luxe que preveia 600 habitatges de luxe i dos gratacels, un parc empresarial, un centre comercial. També s’incloïen equipaments de gestió privada, un hotel i 120 pisos de protecció oficial. Els motius de l’oposició veïnal i dels moviments socials al pla han estat diversos al llarg dels anys un d’ells és que, de dur-se a terme, expulsaria, per raons econòmiques, els veïns però també afectaria el petit comerç de tota la vida i massificaria els barris afectats. Alhora, s’afegeixen altres causes que expliquen el rebuig social al projecte urbanístic: la falta de diàleg amb els moviments socials, l’impacte ambiental, l’important valor ecològic i paisatgístic de la part de la serra de Collserola a urbanitzar i la destrucció de part del patrimoni arquitectònic del municipi. Tota la informació està recollida en la web noalplacaufec.info.

El pla va haver de superar les al·legacions, protestes i denuncies interposades per la Coordinadora d’Associacions de Veïns contra el Pla Caufec fins que en 2005 la Generalitat va aprovar la segona versió del pla que passava a anomenar-se Porta Barcelona. A partir d’aquell any fins 2006 s’editen fins a tres revistes per explicar els motius de l’oposició veïnal i dels moviments socials, es produeixen talls de carretera, els encandements a l’Ajuntament i en l’empresa promotora, manifestacions, concentracions, i s’aconsegueix que els mitjans se’n facin ressò de les seves reivindicacions. En 2006 s’atorgaven les primeres llicències i en 2007 s’inicien unes obres que s’han paralitzat arran de la crisi econòmica , tot i que ja s’han soterrat les línies elèctriques, s’han parcel·lat els terrenys i s’han urbanitzat els carrers.

El futur del Pla Caufec

El futur del Pla és incert. Les mobilitzacions van dificultar el seu desenvolupament i la crisi immobiliària n’han estat el cop de gràcia que l’ha aturat, no se sap si definitivament. Actualment l’empresa promotora està en un concurs de creditors i té deutes per valor de 180 milions d’euros. Amb tot, des de la plataforma opositora al pla assenyalen que encara hi pot haver interès per desenvolupar-lo si bé no ara mateix, si en un anys. De fet, fa uns mesos s’han produït alguns moviments al respecte, per una banda s’han desallotjat els veïns que havien ocupat alguns dels espais inclosos en el pla per fer-ne horts i, per l’altra, l’Ajuntament va aprovar la neteja dels terrenys de Can Oliveras també inclosos en el pla. Tot i que res que sembla indicar que es puguen reprendre les obres en breu.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s