25 anys de FAGC-Girona

Estàndard

FAGCGirona

Publicat a Idem Televisió 1 de febrer de 2013

En febrer de 1988 se celebra a Girona una assemblea destinada al col·lectiu LGTB al centre cultural la Font d’Or, un monument modernista emblema de la ciutat. “La crida per a acudir a l’assemblea va tenir molt èxit”, afirma Pau Gálvez, membre del Front d’Alliberamnt Gai de Catalunya (FAGC) a Girona. Tan bé va anar, que pel 28 de juny d’aquell any, només quatre mesos després, es van celebrar les primeres jornades de visibilitat gironines LGTB a Salt. Estaven fent història, es tractava del primer intent d’organitzar a lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals a Girona: el Front d’Alliberament Gai de Catalunya (FAGC). Però el FAGC-Girona també va ser la primera entitat LGTB que es va crear i consolidar fora del Barcelonés. Fins llavors, i durant els setanta, només s’havia organitzat fora de la capital catalana l’efímer FAGC-Tarragona. El grup va nàixer mixt, de lesbianes i gais, i així ho va ser fins l’any 2000 quan les dones del FAGC van organitzar el Grup de Lesbianes de Girona (GLG), la primera entitat específicament de lesbianes d’aquell territori. “Els transsexuals venien al FAGC igualment, però si la realitat gironina era dura per a gais i lesbianes, era insuportable per a aquest col·lectiu. La majoria dels que venien deixaven el grup perquè acabaven marxant de la ciutat”, afirma.

Gálvez comenta que la recepció per part dels moviments socials gironins va ser de “sorpresa i estranyesa” en un primer moment. “Ens miràvem des de la distància”, recorda l’activista. Però en poc temps va arribar l’acceptació, “ens van tenir en compte i vam participar plenament” en la vida associativa de la ciutat. Girona no era Barcelona. En la capital catalana “hi havia hagut treball d’anys d’activisme i de visibilitat, la realitat gironina en canvi era molt conservadora i no hi havia visibilitat”, indica. Per viure amb normalitat l’opció sexual s’havia d’anar a Barcelona els caps de setmana, segons recorda Gálvez. I el FAGC hi va contribuir a la normalitat LGTB amb visibilitat, reivindicació i acollida. Tot i que hi hagué moments durs, “ens vam trobar amb gent que ens fugia quan repartiem propaganda per la Rambla de Girona”, explica.

De moments reivindicatius importants, Gálvez en destaca dos que es van produir en els anys noranta. Per una banda, la protesta contra l’Hotel Immortal Girona perquè es va negar a acollir una parella gai, “hi vam fer una concentració davant de l’hotel i vam ficar un llit en mig de la Rambla perquè tothom pogués estar amb qui volgués. Per una altra, hi va haver un dur enfrontament contra la Universitat de Girona (UdG) per permetre que una professora de la Facultat de Psicologia parle de com curar l’homosexualitat “en el qual la universitat no va saber estar a l’alçada”. El grup disposava d’una revista “Girona gailesbià”, que posteriorment es va dir “Matisos”. També, entre el 1988 i 2002, el progama “El guirigai”, de Radio Salt, “el programa més gai i lesbià de les comarques gironanes”, i durant molt de temps l’únic.

25 anys no són pocs, i la realitat gironina i catalana han evolucionat molt: en aquests darrers anys la visibilitat i la igualtat de drets del col·lectiu LGTB han avançat notablement. Així, per exemple, quan anys enrere la relació amb l’Ajuntament de Girona havia estat distant, en 2011 es va aprovar la creació del Consell local LGTB, òrgan de participació en la política local del moviment LGTB, que es presentarà públicament en març de 2013. També ha evolucionat el mapa associatu de gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals en què el FAGC ha deixat de ser l’única entitat de fa temps. Actualment, participen en la vida LGTB de la ciutat: Girona Orgullosa, GLG, Sinverguenza de la UdG i Brot Bord. Totes col·laboren a partir de la plataforma Comissió Unitària 28 de juny de Girona. En concret, els actes de celebració d’aquest important aniversari coincidiran amb la celebració del dia per l’alliberament LGTB.

El FAGC, creat a Barcelona, va ser, amb el Casal Lambda, la primera entitat LGTB de Catalunya i de l’Estat espanyol.

Un pensament sobre “25 anys de FAGC-Girona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s