RAI, va nèixer com a Recursos d’Animació Internacional el 1993 i aquest any celebra el seu vinté aniversari. L’objectiu era, llavors, facilitar la mobilitat internacional per joves del Casc Antic que volien conèixer altres realitats des de la perspectiva d ella cooperació. Les seves funcions, però, van acabar sent moltes més i va acabar per canviar el significat de la I que hi havia a les sigles de l’entitat, que va passar a voler dir intercultural, tot i que en realitat sempre havia estat treballant per aquest valor. Finalment, l’entitat va acabar diversificant les seves activitats i ha acabat sent un espai de dinamització cultural, artística i educativa del barri per als joves, una associació assembleària i autogestionada que ha afavorit la cohesió social a partir dels valors d’interculturalitat i antirracisme. RAI, que te la seva seu social al carrer Carders al Casc Antic, és el canalitzador de diferents projectes que tenen l’objectiu de la transformació social des d’una vessant cultural, social o educativa vinculades amb la interculturalitat i l’antirracisme. L’entitat treballa tres línies estratègiques com són: la pedagògica, la d’acció social i política i l’artística i cultural. Pero RAI no ha estat només un espai on hi ha participat gent del Casc Antic, sinó que també s’hi han acostat persones procedents de tota Barcelona i d’arreu del món: formació, artístic o viatjant.
RAI va nèixer amb la vocació de donar eines perquè els joves d’aquí puguessin viatjar internacionalment però d’una forma diferenciada i amb una certa consciència social, una finalitat que encara es manté viva a partir de la seva branca RAI Internacional. Amb tot, és la que actualment té menys pes perquè ja hi ha moltes altres entitats que ofereixen oportunitats en l’àmbit de la mobilitat internacional. També ha jugat un paper important en la cohesió del barri esdevenint equipament cultural, d’oci i espai de trobada i autoorgonització per a joves quan no hi havia espais municipals i públics per fer-ho. RAI Joves és la branca que encara segueix complint aquesta funcó en un barri que en l’actualitat compta amb molts més equipaments que ja fan aquesta funció com ara el casal de joves i el casal de barri. El canvi a la seva actual a 2003, al carrer Carders 12, va permetre complir aquesta funció en un espai molt més ampli que va compartir amb l’associació Germanor Barcelonina, una societat coral que era un espai d’oci i formació a l’estil dels ateneus i cent anys d’història. Des de llavors, RAI ha esdevingut tot un referent al barri, en una ciutat que perd espais públics i autogestionats. Per altra banda també hi ha les branques de RAI Art i RAI Formació, pot ser les vessants més conegudes de l’entitat. RAI s’esdevé centre cultural i com a tal és la impulsora del Festival de Teatre del Casc Antic i manté una pogramació cultural amb un cabaret trimestral, i altres activitats de difusió de música, dansa, teatre o producció audiovisual. És, alhora, un espai de creació artística i s’ofereixen eines de formació per dimensions més culturals i educatives. S’ofereixen tallers artístics per a la ciutadania però tabé d’específics per a centres educatius de secundària que aborden temes com ara la perspectiva de gènere, qüestions de sostenibilitat i ecologia, o dinàmiques participatives o creació artística, musical i teatral, entre molts d’altres.
Forma part de la filosofia RAI, ser una entitat assembleària que promou la participació activa dels seus socis, i l’autonomia i l’empoderament individual i col·lectiu. En aquest sentit, l’entitat s’hi sent implicada amb el teixit associatiu del Casc Antic i treballa amb ell. Per això, des de l’entitat el seu coordinador, Ernest Pons reivindica el projecte de gestió comunitària del casal de barri situat al Forat de la Vergonya, perquè esdevingui un espai que els veïns puguin autogestionar. Es tracta d’una gestió directa per part del teixit associatiu d’un equipament que fins ara estava gestionat per una empresa. L’objectiu és crear una plataforma de proximitat per impulsar la participació, l’autogestió i la generació de projectes. “Amb la crisi, nosaltres notem que cada cop hi ha més gent que necessita espais per autoorganitzar-se”, indica Pons.
Un any d’esdeveniments
El vinté aniversari de RAI se celebra amb diferents activitats i una major presència en el carrer sobretot a les festes de Casc Antic que tenen lloc a finals de juny: amb una mostra de bandes de carrer, una mostra de tallers i el concert jove. També es presentarà durant les festes del barri, el projecte de recuperació de memòria històrica “Històries” de la centenària entitat Societat de Germanor Barcelonina, associació amb la qual van compartir seu, que compta amb testimones dels socis i compta amb una important tasca de documentació que va acabar en la creació d’una web i l’elaboracio de diferent material audiovisual. L’aniversari també impregna activitats habituals de RAI, com ara el Cabaret RAI o el Festival de Teatre del Casc Antic, que han tingut continguts o programació especial en motiu d’aquest aniversari. En la seva desena edició, el Festival de Teatre comptarà amb una programació especial i una exposició que repassarà aquests deu anys d’història d’una mostra que tindrá lloc entre finals de setembre i principis d’octubre. Finalment, s’organitzarà un sopar de “raiencs”, persones que van ser sòcies actives de RAI o socis fundadors però que ja no estan a l’associació, per generar un espai de trobada entre les diverses “generacions” de l’entitat.