Via lliure a la massificació del turisme a Barcelona

Estàndard

Opacitat i desacord dels veïns en un Pla d’Usos que saturarà de turistes Ciutat Vella  

El Pla Especial del Port Vell impulsar un turisme de luxe que les entitats de veïns valoren negativament

“Encara no hem vist cap document amb el projecte que ens permeti saber amb exactitud, les “modificacions” que pretenen fer a l’actual Pla d’Usos del districte Ciutat Vella de Barcelona, vigent des de 2010”, indica Teresa Picazo, presidenta de l’Associació de Veïns del Gòtic. Afegeix que “sorpren la manca de rigor en la presentació “publica” del pla que va fer la regidora de districte Mercè Homs, ja que dels qui erem pocs varem entendre res”. Picazo assenyala que ha mancat transparència: “porten dient que ho modifiquen des de fa un any i mai s’han mostrat receptius a debatre publicament el tema”. Maria Mas, presidenta de l’Associació de Veïns del Casc Antic, es mostra crítica i denuncia que en massa ocasions “els veïns s’han assabentat de les modificacions per la premsa”. Amb tot, del que ha trascendit, els canvis que proposa l’actual govern municipal “estan subjectes a interessos exclusius del sector hoteler i en cap cas obeeix a demandes de les entitats veïnals que ens neguem a l’augment d’hotels a Ciutat Vella”, indica Picazo.

Les modificacions que s’han aprovat ja en comissió de Govern, i que es pretén que estiguen operatives en agost, acaben amb les restriccions per ubicar nous hotels de més de 3 estrelles en gran part del perímetre de Ciutat Vella, i en fins a 400 edificis catalogats amb nivell B en el patrimoni de la ciutat. També es podrán concedir noves llicències per a restaurants i terrasses al carrer a Portal de l’Àngel, Raval nord i Sant Pere. Des de l’Ajuntament es ressalta que tota nova llicència passarà tots els controls democràtics que siguen necessaris. Amb tot, els veïns creuen que el del turisme “és el conte de la lletera, es pensen que ompliran hotels i restaurants com si no hi hagués crisi a Europa també”, indica Mas en referència a un Pla d’Usos que, clarament, vol promoure aquest sector a Citutat Vella. La reglamentació local no acontenta les entitats veïnals que carreguen contra una planificació que dóna incrementarà la densitat d’hotels en un districte, que concentra la meitat dels que té la ciutat i que, segons el Pla Estratègic de Turisme de Barcelona de 2009, ja estava saturat d’aquest tipus d’instal·lacions. Mas indica que Ciutat Vella ja no pot “assumir més hotels, més turistes, més apartaments, més més més… Ja és Lloret això”.

“El caracter depredador de les modificacions (del Pla d’Usos de Ciutat Vella) augmentarà el risc a fer fora a veïns amb renda antiga, que desaparegui definitivament el molt afeblit teixit comercial del Barri Gòtic a causa de la pujada de preus i doni pas a un comerç dedicat exclusivament al turisme”, assenyala Picazo. Els veïns plantegen que el turisme té un límit, perquè sinó “el preu que es paga és la destrucció del teixit social del barri”. En opinió de les entitats veïnals, el districte de Ciutat Vella, en especial el Gòtic, té una població de residents que cada cop és més flotant i menys estable. Decreix el número de famílies instal·lades i, per tant, el barri va perdent serveis per als residents i qualitat de vida. “La proliferació de bassars de souvenirs que ha restat botiga de proximitat, només cal passejar-se per les Rambles o el carrer de Ferran”, diu Mas.

Saturació de pisos turístics
El nou pla d’usos manté les restriccions sobre els apartaments turístics, però per Picazo això es deu més “als interessos del sector hostaler que consideren que es competencia deslleial” que a les demandes del veïns. La reforma deixa un marge de sis anys, a comptar des de l’aprovació del pla, per deixar els edificis de veïns lliures d’habitatges d’ús turistic i per concentrar-los en blocs que s’hi dediquen de forma exclusiva. Això té “el risc que vagin fent fora als veïns de renda antiga i que vagin fent pressió a la resta quan l’edifici té pocs veïns i hagin de marxar”, indica la presidenta de l’AAVV del Gòtic. La opció de la concentració és, segons Mas, “complicada fins i tots per els representants de l’entitat que els agrupa, Apartur”. La presidenta de l’AAVV de Casc Antic afirma que ja hi ha casos de mobbing en aquest sentit, i, afegeix, que, a més, la proliferació d’aquests apartaments encareix els lloguers al barri i buiden els barris de veïns.

Picazo denúncia clarament els problemes que genera al veïnat l’existència dels apartaments turístics “ens és igual si (els apartaments turístics) són legals com il·legals la incomoditat és la mateixa ja que s’altera la convivència que s’estableix als edificis de veïns” en barris que ja estan saturats de “guiris”. Amb tot, segons assenyala Mas, el dels apartaments turístics és un fenòmen que s’està extenent per la ciutat i afecta ja a algunes zones de l’Eixample.

Pla especial del Port Vell
“CiU pretén revalitzar urbanísticament la capital catalana a partir del front marítim amb un port de luxe de mega-iots, situat al Port Vell”, indica Gala Pin, portaveu de l’Associació de Veïns de l’Òstia de la Barcelona. “El projecte dinamita la cultura marítima de la ciutat, i li barra l’accés al mar amb una marina tancada i privatitzada”, afirma Pin, en un complex que tindrà associat una sèrie de serveis d’alt standing. La representant veïnal denúncia que es converteix un espai que ara és públic i amb una composició de vaixells més amigable, en una part més del cluster nàutic privat, exclusiu i privatitzat. Maria Mas assenyala que “la modificació del Pla d’Usos va molt lligada a la reforma del port vell per posar-hi mega-iots de luxe”. Amb tot, a la reunió que va tenir la regidora de districte amb les entitats veïnals del districte, no es va esmentar ni el Pla especial del Port Vell ni com afecta un nou pla a la Barceloneta, ni de com es que determinarà la construcció de nous hotels al perímetre sud de Ciutat Vella.

Darrere de la promesa de l’Ajuntament barceloní de crear més de 400 llocs de treball amb aquesta marina per mega-iots, els veïns acusen al consistori de “crear un espai de luxe al costat d’un dels barris més pobres de la ciutat sense respondre a les necessitats dels veins”, afirma Pin. Es tracta “d’un negoci impulsat pel grup Salamanca Investments, que serà la que treurà beneficis, sense que hi hagi un plantejament de com generar economia als barris” i que “encarirà els serveis, els lloguers i els preus en general” i farà fora el petit comerç de proximitat “que no podran fer front als nous lloguers”. Una de les principals crítiques per part de les entitats és l’opacitat amb la qual s’ha desenvolupat el projecte. De la lluita veïnal Pin valora les millores aconseguides en aquest projecte, tot i que les creu insuficients, però creu que serviran per a propers procesos de transformació urbanística del barri. Des de les entitats de veïns es reclama que cal recuperar el port vell per als veïns i per a la ciutadania “més enllà dels interessos lobbyistes”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s